Pietna demonštrácia v Aténach sa zmenila aj na protest proti vláde

17.11.2012 Celý región

Atény 17. novembra (TASR) - Tisíce Grékov protestovali dnes v Aténach proti reštriktívnej politike vlády na akcii na pamiatku 39. výročia krvavo potlačeného študentského povstania proti vtedajšej vojenskej vláde.

Skupiny študentov, učiteľov, robotníkov, ale aj dôchodcov kráčali k budove Polytechnickej univerzity, aby tam položili vence a kytice kvetov na pamiatku desiatok obetí udalostí zo 17. novembra 1973.

Podobne ako na mnohých iných demonštráciách v posledných mesiacoch, ani účastníci dnešnej demonštrácie sa nevyhli kritike súčasnej vlády za jej reštriktívne opatrenia, ktoré sa negatívne prejavujú na životnej úrovni väčšiny obyvateľstva.

Účastníci demonštrácie vyjadrovali presvedčenie, že v odpore voči súčasnej vláde a jej reštriktívnej politike treba vydržať, lebo "situácia sa môže zmeniť len vtedy, ak vydržíme," uviedol 37-ročný Grék pre agentúru Reuters.

V centre Atén hliadkovalo dnes asi 7000 policajtov, ktorí zablokovali aj prístupové cesty do stredu mesta. Obchody v centre boli zatvorené, podobne aj americké veľvyslanectvo, ktoré bolo cieľom pochodu, pretože mnohí Gréci Spojené štáty doteraz obviňujú z podpory vtedajšej vojenskej diktatúry.

Podľa informácií polície pochod za účasti asi 8000 demonštrantov mal pokojný priebeh - na rozdiel od minulých rokov, keď došlo k potýčkam medzi účastníkmi a políciou. Tá pred dnešnou demonštráciou niekoľko ľudí zadržala z preventívnych dôvodov, informovala agentúra AP.

Ako ďalej dodala, budovu veľvyslanectva USA v Aténach si ako cieľ pochodu vybrali aj komunisti, ktorí na dnes zvolali akciu na protest proti izraelskej operácii v palestínskom pásme Gazy. Účastníci komunistického pochodu sa potom presunuli pred izraelské veľvyslanectvo.

Napriek sérii pouličných protestov grécky parlament tento týždeň schválil rozpočet na budúci rok, ktorý prinesie škrty na strane výdavkov, ako aj zvyšovanie daní. Ministri financií eurozóny sa v pondelok dohodli, že dajú Grécku ešte dva roky na ozdravenie svojich financií, avšak odložili najmenej o týždeň rozhodnutie o uvoľnení ďalšej tranže zo záchranného úveru.


Výročie študentského povstania v Grécku: V Aténach patrolujú policajti

Tisícky policajtov a príslušníkov pohotovostných jednotiek rozmiestnili dnes v uliciach Atén pred očakávanou každoročnou manifestáciou pri príležitosti spomienky na študentské povstanie z roku 1973, ktoré viedlo k pádu vojenskej diktatúry.

Vláda sa obáva, že dnešný pochod by v reakcii na prijaté celoštátne úsporné opatrenia mohol vyústiť do násilností. Policajtov preto nasadili v priestoroch okolo Polytechnickej univerzity i parlamentu a v centre mesta, spresňuje agentúra DPA.

Hlavná demonštrácia, organizovaná študentskými odbormi, sa má začať vo včasné popoludnie pred Polytechnickou univerzitou. Vyvrcholí pred budovou veľvyslanectva USA ako prejav protestu, že Washington grécku juntu podporoval.

Ďalší pochod, organizovaný komunistickou stranou (KKE), sa vydá smerom k izraelskej ambasáde na protest proti práve prebiehajúcemu bombardovaniu Gazy vzdušnými silami židovského štátu.

Každoročný pochod k veľvyslanectvu Spojených štátov je pripomienkou výročia - dnes už tridsiateho deviateho - krvavej vzbury na aténskej Polytechnickej univerzite proti sedem rokov trvajúcej vojenskej vláde, ktorá nakoniec v roku 1974 padla.

Pri študentskom povstaní, ktoré armáda potlačila pomocou tankov, zahynuli stovky ľudí.

Tohtoročné výročie si Gréci pripomínajú v čase, keď ich krajina v snahe vyrovnať sa s obrovským verejným dlhom pristúpila k ďalšej sérii tvrdých úsporných opatrení.
 

Vyberte región